Domaine Vincent Denis
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Winegrower
Work

Vin grappe de raisin

Père et fils domaine Denis Vincent

Au pressoir with my father

My activity is regulated by the seasons and the evolution of the vine.

In November, after the grape harvests and leaves falling, we start the pruning, which will last to the end of March. Its a physical work and climatic conditions make it difficult as the winter goes along. Pruning influence the bunch of grapes production and the grape juice quality. It’s a fundamental stage which needs a skilled labour.  Pruning is being interrupted by vinification’s works in the winery. Vinification stages are controlled by laboratory studies which help us in our interventions.

At the beginning of winter, we spread vegetal compost to help the development of what we sowed in summer and to encourage earthworms activity which contribute to the soil airing ( » biological micro-ploughing « ). At the end of pruning, we change defective sticks and wires (trellising).

With bud burst in April, appears spring frost risks, which can destroy all, or part of the crop. Then we carry out the disbudding (elimination of bad positioned buds) and treatments against vine diseases. We follow attentively flowering and bunch of grapes appearance and protect the vine during its growth.

Embouteillage

Bottling

Vendange

Harvesting machine

At the beginning of September we get ready for vintage with a concern: to choose the right date to harvest ripe and sound grapes. Harvest last about three weeks in function of climatic conditions. We use a harvesting machine, which shake bunch of grapes on the vinestock. She recovers only grapes.

Drink with moderation.

Syndicat de Montlouis-sur-Loire

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Vin Montlouis-sur-Loire
Moelleux

Voir tarifs Vin grappe de raisin

Appellation : AOC Montlouis sur Loire Moelleux

Rendement : 52hl/ha.

Cépage : 100% Chenin.

Age des vignes : 50 à 60 ans.

Terroir : Sol sablo-argilo-calcaire avec des cailloux calcaire en surface (type « roussière »), sous-sol de tuffeaux.

Vinification au domaine : les fermentation évoluent lentement en petits volumes, avec régulation thermique pour garder les arômes intacts.

Elevage : 8 mois en cuve avant filtration.

Mise en bouteille : au domaine.

Taux d’alcool : 12% vol.

Sucres résiduels : 40g/l.

Température de dégustation : 8-12°C.

Dégustation : vin long en bouche.

Accompagnement : principalement pour l’apéritif, il peut accompagner certains fromages.

Temps de conservation  : 25 ans.

Vin Montlouis-sur-Loire
Liquoreux

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Appellation : AOC Montlouis sur Loire Liquoreux

Rendement : 20 hl/ha.

Cépage : 100% Chenin.

Age des vignes : 50 ans.

Terroir : Sol sablo-argilo-calcaire avec des cailloux calcaire en surface (type « roussière »), sous-sol de tuffeaux.

Vendanges : tardives, elles sont réalisées lors d’années exceptionnelles où le soleil et la sécheresse concentrent les sucres dans les grains de raisin.

Vinification au domaine : les fermentation évoluent lentement en petits volumes, avec régulation thermique pour garder les arômes intacts.

Elevage : 8 mois en cuve avant filtration.

Mise en bouteille : au domaine.

Taux d’alcool : 12.% vol.

Sucres résiduels : 68g/l.

Température de dégustation : 10-12°C.

Dégustation : vin fruité.

Accompagnement : généralement consommé à l’apéritif, il se mariera parfaitement avec le foie gras.

Temps de conservation : 25 ans.

Vin
Rosé Tendre

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Appellation : IGP d’Indre et Loire Rosé Tendre.

Rendement : 55hl/ha.

Cépages : assemblage 1/3 Côt (malbec), 1/3 Cabernet, 1/3 Gamay.

Age des vignes : 25 à 50 ans.

Terroir : Sol argilo-gravelleux avec des cailloux de silex en surface, issu de l’ancien lit de la Loire.

Vinification au domaine : les fermentation évoluent lentement en petits volumes, avec régulation thermique pour garder les arômes intacts.

Elevage : 8 mois en cuve avant filtration.

Mise en bouteille : au domaine.

Taux d’alcool : 11% vol.

Sucres résiduels : 18g/l.

Température de dégustation : 8-12°C.

Dégustation : vin frais et doux.

Accompagnement : C’est le vin de tout un repas, il sera notamment apprécié l’été avec des viandes grillées au barbecue.

Temps de conservation : 5 ans.

Vin de Touraine
AOC Cabernet

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Appellation : AOC Touraine

Rendement : 55hl/ha.

Cépage : 100% Cabernet.

Age des vignes : 15 ans.

Terroir : Sol sableux, sous-sol de tuffeaux.

Vinification au domaine : 8 jours de fermentation du raisin avec macération avant d'écuvage. Fermentation malo-lactique.

Elevage : 3 mois en cuve avant filtration.

Mise en bouteille : au domaine.

Taux d'alcool : 12% vol.

Sucres résiduels : inférieurs à 2g/l.

Température de dégustation : 17-18°C. (température ambiante).

Dégustation : vin à la saveur subtile et aux reflets violacés, long en bouche.

Accompagnement : viandes rouges, gibiers et fromages.

Temps de conservation : 8 ans.

Vin Montlouis-sur-Loire
Sec

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Appellation : AOC Montlouis sur Loire Sec

Rendement : 52hl/ha.

Cépage : 100% Chenin.

Age des vignes : 25 ans.

Terroir : Sol sablo-argilo-calcaire, sous-sol de tuffeaux.

Vinification au domaine : les fermentation évoluent lentement en petits volumes, avec régulation thermique pour garder les arômes intacts.

Elevage : 6 mois en cuve avant filtration.

Mise en bouteille : au domaine.

Taux d’alcool : 12% vol.

Sucres résiduels : Inférieurs à 5g/l.

Température de dégustation : 8-10°C.

Dégustation : vin fleuri.

Accompagnement : Poissons, volailles, certains fromages comme le fromage de chèvre.

Temps de conservation : 10 ans.

Vin Monlouis-sur-Loire
Tendre (ou 1/2 sec)

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Appellation : AOC Montlouis sur Loire Tendre

Rendement : 52hl/ha.

Cépage : 100% Chenin.

Age des vignes : 25 ans.

Terroir : Sol sablo-argilo-calcaire avec des cailloux calcaire en surface (type « roussière »), sous-sol de tuffeaux.

Vinification au domaine : les fermentation évoluent lentement en petits volumes, avec régulation thermique pour garder les arômes intacts.

Elevage : 8 mois en cuve avant filtration.

Mise en bouteille : au domaine.

Taux d’alcool : 12% vol.

Sucres résiduels : 17g/l.

Température de dégustation : 8-10°C.

Dégustation : vin fruité.

Accompagnement : C’est le vin de tout un repas, il accompagnera notamment vos entrées et entremets.

Temps de conservation : 20 ans.

 

Montlouis-sur-Loire
Sweet Wine

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Vin grappe de raisin

Protected designation of origin : AOC Montlouis sur Loire

Sort of wine : mellow white

Grape variety : 100% Chenin

Age of vines : 50 to 60 years old

Soil : sandy-clayey-chalky ground with chalky pebbles on the surface, subsoil of freestone.

Vinification in the field : fermentation evolve slowly in small volumes with thermal regulation to keep intact the flavors.

Breeding : 8 months in vat before filtration.

Bottle filling : in the estate.

Alcohol : 12% vol.

Residual Sugar : 40g/l

Serving temperature : 8-12°C.

Tasting notes : long wine in mouth.

Serving suggestions : mainly for apéritif, it can be drink with certain cheeses.

Laying-down time : 25 years.

Montlouis-sur-Loire
Very Sweet Wine

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Vin grappe de raisin

Protected designation of origin : AOC Montlouis sur Loire

Sort of wine : syrupi white

Grape variety : 100% Chenin

Age of vines : 25 years old

Soil : sandy-clayey-chalky ground with chalky pebbles on the surface, subsoil of freestone.

Grape harvest : late, they are carried out at the time of exceptional years where the sun and the dought concentrate sugars in the grapes.

Vinification in the field : fermentation evolve slowly in small volumes with thermal regulation to keep intact the flavors.

Breeding : 8 months in vat before filtration.

Bottle filling : in the estate.

Alcohol : 12% vol.

Residual Sugar : 85g/l

Serving temperature : 10-12°C.

Tasting notes : fruity wine.

Serving suggestions : generaly consumed with aperitif, it can be savoured with foie gras.

Laying-down time : 25 years.

Wine Soft
Rose

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Protected designation of origin : IGP d’Indre et Loire

Sort of wine : Dry rosé

Grape variety : 1/3 Côt (Malbec), 1/3 Cabernet, 1/3 Gamay.

Age of vines : 25 to 50 years old

Soil : chalky-gravelly ground with flint pebbles on the surface. The ground comes from the former bed of the Loire.

Vinification in the field : fermentation evolve slowly in small volumes with thermal regulation to keep intact the flavors.

Breeding : 8 months in vat before filtration.

Bottle filling : in the estate.

Alcohol : 11% vol.

Residual Sugar : 17g/l

Serving temperature : 8-12°C.

Tasting notes : fresh and soft wine.

Serving suggestions : It’s the wine of a whole meal, it will be particularly appreciated in summer with barbecue’s meats.

Laying-down time : 5 years.

Wine Touraine
AOC Cabernet

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Protected designation of origin : AOC Touraine

Sort of wine : dry red

Grape variety : 100% Cabernet

Age of vines : 15 years old

Soil : sandy ground, subsoil of freestone.

Vinification in the field : 8 days of grape’s fermentation with maceration before racking. Malo-lactic fermentation.

Breeding : 3 months in vat before filtration.

Bottle filling : in the estate.

Alcohol : 12% vol.

Residual Sugar : less than 2g/l

Serving temperature : 17-18°C. (room temperature)

Tasting notes : wine with subtle savor and purplished reflections, length in mouth.

Serving suggestions : red meats, game and cheeses.

Laying-down time : 8 years.

Montlouis-sur-Loire
Dry Wine

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Vin grappe de raisin

Protected designation of origin : AOC Montlouis sur Loire

Sort of wine : dry white

Grape variety : 100% Chenin

Age of vines : 25 years old

Soil : sandy-clayey-chalky ground, subsoil of freestone.

Vinification in the field : fermentation evolve slowly in small volumes with thermal regulation to keep intact the flavors.

Breeding : 6 months in vat before filtration.

Bottle filling : in the estate.

Alcohol : 12% vol.

Residual Sugar : 5g/l

Serving temperature : 8-10°C.

Tasting notes : flowered wine.

Serving suggestions : fishes, poultries, certain cheeses like goat’s cheese.

Laying-down time : 10 years.

Montlouis-sur-Loire
Medium Sweet Wine

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Vin grappe de raisin

Protected designation of origin : AOC Montlouis sur Loire

Sort of wine : Medium white

Grape variety : 100% Chenin

Age of vines : 25 years old

Soil : sandy-clayey-chalky ground, subsoil of freestone.

Vinification in the field : fermentation evolve slowly in small volumes with thermal regulation to keep intact the flavors.

Breeding : 8 months in vat before filtration.

Bottle filling : in the estate.

Alcohol : 12% vol.

Residual Sugar : 17g/l

Serving temperature : 8-10°C.

Tasting notes : fruity wine.

Serving suggestions : It’s the wine of a whole meal, it will be perfect with your entries and dessert.

Laying-down time : 20 years.